Autor |
Správa |
Superman
|
Napísal: 17 Apr 2016, 00:27 |
|
|
Zdravím, prosím vás, aké kúrenie by ste dali do malého rodinného domu v nížine v závislosti na adekvátne náklady? Dodám, že iba na vykurovanie, na ohrev vody nie. Podlahová plocha je len 75 m2, dom je komplet zateplený, bývam v ňom len ja.  ďakujem za rady.
|
|
 |
|
 |
odmorovac
|
Napísal: 17 Apr 2016, 00:39 |
|
|
Zdravim. Neviem vam mudro odpovedat, totiz je velky rozdiel v spotrebe ci ste v Tatrach alebo v Bratislave. Máte v dome plyn? Da sa vam v buducnosti realizovat podlahove kurenie? Ja by som si zvolil bud kurenie plynom s kondenzacnym kotlom s co najnizsim vykonom alebo tepelne cerpadlo typu vzduch voda. V obidvoch moznostiach treba pocitat s nakladmi na realizaciu a na prevadzku. to znamena aj urcit tepelnu stratu. Isto nie infrapanel.
|
|
 |
|
 |
Deoro
|
Napísal: 28 Apr 2016, 05:16 |
|
|
Čau. Poradím ti jednu vec: určite si nedávaj infrapanel! Aj keď ťa budú presviedčať, aké je to výhodné, ekologické, kamaráti ti budú rozprávať, ako zarobili... nenechaj sa presvedčil, o pár rokov by si zistil, akú hlúposť si urobil.
|
|
 |
|
 |
ivanBENIK5
|
Napísal: 08 Apr 2021, 08:34 |
|
|
Čaute. Tak mňa by zaujímalo kúrenie aj čo sa týka ohrevu vody, aj klasika. Zvažujem, čo by bolo najvhodnejšie v našom prípade. Tých možností je už kvantum, čo som pozeral zisťoval, ale teda strácam sa ešte v takých praktických veciach a tiež keď ide o ceny, neviem za čo sa oplatí cca čo investovať. Nemám taký prehľad. Tak bol by som rád, keby ste mi napísali kľudne rôzne skúsenosti s rôznymi spôsobmi kúrenia, nech si viem urobiť aký taký obraz o tom, čo je vhodné. Ďakujem.
|
|
 |
|
 |
risan
|
Napísal: 12 Apr 2021, 09:27 |
|
|
zalezi od teba z velkej miery aku mas predstavu...ci ti nevadi mat aj nejake starosti okolo toho alebo to chces mat bez roboty...my sme viacero veci zvazovali...ale jedna bola jedna a to, ze plyn nedame lebo ho nemame na pozemku...cize pre nas do uvahy prichadzal kotol na drevo a tc...to boli take dve veci, ktore som ja bral do uvahy, ze cca by mohli byt...
|
|
 |
|
 |
Lasy
|
Napísal: 14 Apr 2021, 12:52 |
|
|
Je to asi rok dozadu čo som viedol v sebe takú dilemu či tepelné čerpadlo. Či plyn či elektrický kotol. No bolo toho dosť, všetko má nejaké tie svoje výhody a benefity, takže som si musel spísať, čo je pre mňa podstatnejšie.
Ak by išlo čisto o kúrenie, vykúrenie domu tak by to bolo o inom, lebo to dokážu všetky tieto varianty. Ale keď chceme od toho niečo viac ako chceš aj ty, čo si písal, že ohrev vody a najmä aby to bolo efektívne, tak tam by som povedal, že dozaista ma tč navrch.
|
|
 |
|
 |
ivanBENIK5
|
Napísal: 19 Apr 2021, 09:43 |
|
|
Ďakujem. A čo ťa napokon presvedčilo? Lebo teda mne nevadí mať aj nejaké starosti, len nechcem byť otrokom toho, chápeš hádam čo myslím. Lasy a neodradilo ťa nejako to ako tč vychádza? Že to nie je najlacnejší variant z tohto všetkého?
|
|
 |
|
 |
rycher
|
Napísal: 19 Apr 2021, 16:55 |
|
|
..a podla teba akoze najlacnejsie riesenia su tie najjednoduchsie a najvhodnejsie?..pretoze ja o tom celkom pochybujem..
|
|
 |
|
 |
greg91
|
Napísal: 20 Apr 2021, 09:01 |
|
|
Ivan tak každý typ tepelného čerpadla inak stojí. Aj od toho závisí, čo to vyjde, že čo zvolíš. Pretože niečo je komplikovanejšie na realizáciu a tým pádom jasné, že to bude aj drahšie. No to nie je smerodajné. Pre teba by mal byť základ to, čo ti to prinesie. A myslím, že tč ti prinesie taký komfort, že až, budeš to mať bez starostí. Len zase druhá vec je aby to bolo všetko dobre urobené.
|
|
 |
|
 |
varak
|
Napísal: 20 Apr 2021, 11:46 |
|
|
Aká varianta čerpadla je podľa vás vhodná? Keď ste si toto dali ako kúrenie tak ste mysleli aj na nejaký záložný zdroj keby náhodou vypadla elektrika na dlhšie?
|
|
 |
|
 |
|